A legtöbb magyar háztartásban havonta egyszer biztosan készül sült csirke hétvégi ebédnek. Frissen mennyei, de valljuk be, hidegen vagy felmelegítve már egyáltalán nem olyan finom. Mit is kezdhetünk tehát a maradékkal.
A kihűlt csirkéről fejtsük le a húst, a lefejtett húst sokféleképpen elkészíthetjük. Ha aznap nem szeretnénk felhasználni, tegyük be a hűtőbe jól záródó dobozba, így akár 4-5 napig is eláll.
Ízletes étel a maradék grillcsirkéből
Csirkesült cukkinis burgonyalepényen
Hozzávalók 4 főre:
maradék grillcsirke
tetszés szerinti fűszerek vagy fűszerkeverék
pici olaj
A cukkinis burgonyalepényhez:
2 db közepes cukkini
3-4 db burgonya
1 tojás
3-4 ek. liszt
2 gerezd fokhagyma
só
bors
olaj (a sütéshez)
Az öntethez:
sűrű görög joghurt
kapor
fokhagyma
só
A tálaláshoz:
újhagyma
lilahagyma
paradicsom…
Elkészítés:
A joghurtot elkeverjük a zúzott fokhagymával, az apróra vágott kaporral és ízlés szerinti sóval, majd a hűtőbe tesszük tálalásig.
A csirkéről lefejtett húst egy tálba tesszük. Kevés olajat elkeverünk tetszés szerinti fűszerekkel majd a húshoz adjuk, átforgatjuk és félretesszük.
A cukkinit nagy-lyukú reszelőn lereszeljük és egy tálba tesszük. Hozzá reszeljük sajtreszelőn a burgonyát, sózzuk, és állni hagyjuk, hogy levet engedjen.
Kinyomkodjuk belőle a vizet, hozzáadjuk a tojást, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük. Elkeverjük a liszttel és egy 15-18 cm-es serpenyőben kevés olajon lepényeket sütünk belőle.
Egy serpenyőben átpirítjuk a húst, és tálalhatunk is.
A lepényeket elosztjuk a tányérokon, ráhalmozzuk a húst, ízlés szerint zöldségekkel megpakolva és a joghurtos öntettel meglocsolva kínáljuk.