Ez alapján a recept alapján készíti a bejglit a nagymamám, és készítette a dédmamám is. Nálunk ez a kedvenc bejgli, aminek a tésztája vékony, és van benne töltelék rendesen.
Próbáljátok ki ti is, nem fogtok benne csalódni.
Dédi bejglije
Hozzávalók 6 rúdhoz:
70 dkg finomliszt
30 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja (vagy citrom)
1 marék mazsola
rum vagy rumaroma ízlés szerint
60 dkg darált mák
30 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja (vagy citrom)
1 marék mazsola
A töltelékek leforrázásához:
1/2 liter tej
Elkészítés:
Elkészítjük a tölteléket. Ezt célszerű a bejgli összeállítása előtt 1 nappal előkészíteni, mint ahogyan a tésztát is! Egy éjszakát mind a kettő pihenhet a hűtőben.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral, ízlés szerint reszelt narancs vagy citromhéjjal és egy marék mazsolával.
A darált diót összekeverjük porcukorral, ízlés szerint reszelt narancs vagy citromhéjjal és egy marék mazsolával. (Ebbe lehet tenni pici rumot vagy rumaromát)
Fél liter tejet felforralunk. A felét a diós a felét a mákos töltelékre öntjük, elkeverjük, lefedjük és hagyjuk, hogy megszívja magát a tejjel. Hűtőbe tesszük. A legjobb egy napra, akkor lesz az igazi, könnyen kenhető a töltelék massza.
Elkészítjük a tésztát is.
Összeállítás:
Lisztezett deszkán egyesével kinyújtjuk a tésztát szép vékonyra (3-4mm). Megkenjük a töltelékkel a szélén 1-1,5 centit elhagyva, majd feltekerjük a bejglit.
Tepsire sorakoztatjuk, lekenjük 1 felvert tojással, majd 20 percre a kamrába (vagy más hűvös helyre) tesszük, hogy megszáradjon rajta a tojásos réteg.
Megismételjük a lekenést vagy egész tojással vagy csak fehérjével, és újabb 20 percet pihentetjük. Megszurkáljuk egy villával vagy hústűvel a tetején és az oldalán is. (ha ez kimarad szétreped a bejgli)
180 fokra előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütjük. (kb 25-30 perc alatt)