Egyik kedvenc vendégváró süteményem a Duna hullám szelet. Gyorsan elkészíthető meggyel dúsított kevert tésztás alap, rajta finom vaníliás krém, és fényes csokimáz a tetején. egyszerűen fenséges.
Duna hullám szelet
Hozzávalók (kb. 30×35 cm tepsihez):
A tésztához:
35 dkg liszt
25 dkg olvasztott vaj vagy margarin
25 dkg cukor
6 egész tojás
1 csomag sütőpor
2 ek. kakaó
2-3 ek. tej
1 csomag vaníliás cukor
1 üveg magozott meggybefőtt
A krémhez:
700 ml tej
2 csomag vaníliás pudingpor
8 ek cukor
25 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
2 ek. étolaj
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat, cukrot, a vaníliás cukrot, és a puha vajat (vagy margarint) elektromos habverővel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, és a tejet, majd csomómentesre keverjük. A masszát kétfelé vesszük, egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk először a sárga tésztát, majd óvatosan a tetejére a kakaósat. Kirakjuk a meggyel és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is rendesen átsült-e.
A krémhez a pudingport a 8 evőkanál cukorral a tejben felfőzzük, kihűtjük.
A puha vajat (vagy margarint) a porcukorral kikeverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk. Ha szükséges, habverővel homogenizáljuk.
A krémet a kihűlt tésztára kenjük.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk, kevergetve kihűtjük, és a krémre simítjuk. Villával cifrázhatjuk a tetejét.
Ha a csoki félig már megdermedt forró pengéjű késsel felszeleteljük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni és, hogy az ízek jól összeérjenek.