A gyrosba kerülő pácolt csirke önmagában is annyira finom, hogy akkor is érdemes elkészítened, ha épp nem a pitába szánod. Készítheted csirkecombból vagy csirkemellből is. Garantáltan nem fogsz csalódni.
Gyros pitában
Hozzávalók 6 főre:
1,2 kg csirkemell filé
A pitához:
30 dkg liszt + a nyújtáshoz
1,5 tk. só
1 ek. olaj
1,5 dl langyos víz
1,5 dkg friss élesztő
1,5 tk. cukor
A páchoz:
4 tk. szárított oregánó
3 tk. só
1 tk. pirospaprika
3 tk. fokhagyma granulátum
2 tk. őrölt fekete bors
1 tk. őrölt szerecsendió
2-3 ek. olívaolaj
A pitába:
káposztasaláta
paradicsom
uborka
lilahagyma
A joghurtos öntethez:
4 dl görög joghurt
2-4 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor (elhagyható)
só
Elkészítés:
A langyos cukros vízbe belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és az élesztős keveréket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva, a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 6 egyforma részre vágjuk, és egyenként gombócokat formázunk belőlük. Letakarva újabb 10-15 percig pihentetjük őket. Kissé lisztezett deszkán egyesével ovális alakúra nyújtjuk a gombócokat úgy, hogy kb. 1cm vastagok legyenek.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Sütés közben felpúposodik, és ahogy elkezd kicsi színt kapni már el is készült. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl.
A csirkemellet felcsíkozzuk. A pác hozzávalóit összekeverjük, beleforgatjuk a felcsíkozott húst és minimum fél órára betesszük a hűtőbe.
Pihentetés után, felhevített serpenyőben lepirítjuk a fűszeres csirkecsíkokat.
A joghurtos öntet hozzávalóit egy tálba tesszük és kikeverjük.
A pitát felvágjuk, megtöltjük a salátával, a felszeletelt zöldségekkel, a ropogósra sült csirkecsíkokkal és megöntözzük a joghurtos öntettel.
Jó étvágyat kívánok!