Ismét egy mutatós torta készült nálam. Nyáron nem bírok ellenállni a gyümölcsöknek, ami túrókrémmel kiegészítve tökéletes párost alkot. Persze a finom kakaós piskóta sem hiányozhatott a mostani tortából.
Gyümölcsös túrótorta (Barackkal és áfonyával)
Hozzávalók (24-26cm-es formához):
A tortalaphoz:
2×2 db tojás
2×8 dkg porcukor
2×8 dkg liszt
2×1/2 cs. sütőpor
2×1 dkg kakaópor
A túrókrémhez:
50 dkg túró
2 dl tejföl (vagy görög joghurt)
2 dl habtejszín (vagy hulala)
20 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
1 dl víz
10 g zselatinpor (Horváth Rozi)
A krémbe:
10 dkg málna vagy áfonya (ízlés szerint)
2 ek. cukor
2 ek. víz
A tetejére:
6 db sárgabarack
2 db őszibarack
1 marék áfonya
Elkészítés:
Elkészítjük a piskótát. Külön-külön keverjük ki és sütjük meg a lapokat.
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a kakaós masszához és óvatosan keverjük össze.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát. Helyezzük be a 150 fokra előmelegített sütőbe, és légkeveréssel süssük 10-12 percig. Ha megsült, vegyük ki a formából, húzzuk le róla a papírt, majd hűtsük ki teljesen.
Így készítsük el mind a kettőt.
Amíg a tortalap sül/hűl, készítsük el a krémet. A túrót törjük át, hogy ne legyen annyira darabos.
Az áttört túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját és levét valamint a tejfölt tegyük egy tálba és keverjük össze.
A vizet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.
Az egyik kihűlt piskótalapot helyezzük vissza a kapcsos tortaformába, majd simítsuk rá a túrókrém felét.
Az áfonyát vagy málnát a cukorral és egy pici vízzel melegítsük amíg a gyümölcs összeesik, majd a gyümölcsös szószt tetszés szerint oszlassuk el a formában lévő túrókrémen és kicsi forgassuk bele.
Fedjük be a második tortalappal, majd simítsuk a tetejére a maradék túrókrémet. Tegyük a hűtőbe 2-3 órára vagy egy egész éjszakára.
Tálalás előtt áfonyával őszi és sárgabarackkal (vagy más tetszés szerinti gyümölccsel díszítjük.
Megjegyzés:
A gyümölcs gyors bebarnulását megelőzhetjük azzal ha egy ecset segítségével kevés citromlével lekenjük a vágott felüket. Illetve ha nem fogyasztjuk el azonnal forróvízben feloldott zselatinnal szintén ecsettel kenjük végig a gyümölcsök tetejét.