Anyukám sokszor sütött kakaós-vaníliás kevert kuglófot hétvégente reggelire és a suliba tízóraira. Annyira finom volt, hogy megkívántam és el szerettem volna készíteni én is a kisfiamnak. Ő is nagyon imádta, napokig ezt kért reggelire, nem győztem sütni még belőle. Kicsit kevés kakaó került bele de ez ízlés dolga. Egy bögre kakaóval, tejjel vagy teával tökéletes reggeli. Napokig friss marad persze csak ha nem fogy el azonnal még melegen.
Kakaós-vaníliás kevert kuglóf
Hozzávalók:
18 dkg vaj vagy margarin
5 tojás
35 dkg finomliszt
35 dkg porcukor
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
2 dl tej
1 lapos evőkanál kakaópor (ízlés szerint több is mehet bele)
Elkészítés:
A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük. A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A puha vajat kikeverjük a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral és a porcukorral. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és apránként a vajas masszába keverjük. 2 dl tejjel lazítunk rajta, majd beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot.
A massza felét a kuglófformába öntjük, majd a tálban maradt második adag masszához hozzákeverjük a kakaóport. (én most ilyen világosra készítettem, de több kakaóval szép sötét színe lesz)
A kakaós masszát a formában lévő fehér masszára csurgatjuk, majd egy fakanál nyelével enyhén átkavarjuk, hogy szép márványos legyen.
Az előmelegített sütőben 50-60 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e. Pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd egy rácsra borítjuk, és óvatosan leemeljük róla a formát.
Porcukorral megszórva, vagy olvasztott csokoládéval bevonva kínáljuk.