Sült és rántott húsok mellé, illetve kiadósabb egytálételek mellé is tökéletes a káposztasaláta, amit most répával és lila hagymával dúsítottam.
Káposztasaláta répával
Hozzávalók:
1/2 közepes fej káposzta
1 nagy fej lilahagyma
1-2 db sárgarépa
2 tk. só
5-6 ek. ecet(ízlés szerint)
3 dl víz
3-4 ek. cukor(ízlés szerint)
1/2 teáskanál köménymag
Elkészítés:
A káposztát és a sárgarépát legyaluljuk, vagy vékony csíkokra felvágjuk. Hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt hagymát, majd besózzuk, és alaposan átforgatjuk.
A cukorból, az ecetből, a vízből ízlésünknek megfelelő salátalevet készítünk. Nem forraljuk fel, csak addig melegítjük, míg a cukor feloldódik benne. Hozzáadjuk a köménymagot és hűlni hagyjuk.
(Nyugodtan lehet erősen cukrozni és ecetezni, mert a káposzta közömbösíti az ízeket.)
Ráöntjük a káposztára (nem kell a levét kinyomkodni), jól elkeverjük, és letakarva a hűtőben tároljuk. Legalább 1-2 órát pihentessük, hogy jól összeérjenek az ízek.
Megjegyzés:
A káposztasaláta répával és lila hagymával tetszőleges arányban elkészíthető, tehetünk bele többet és kevesebbet is mindenből ahogy szeretjük.