Kávés karamell krémlikőr is készült nálunk még karácsonyra aminek nagy sikere volt, főleg a kávéból készült jégkockával kínálva. El tudom képzelni egy egy gombóc vaníliafagyival kínálva is, de természetesen magában is mennyei.
Kávés karamell krémlikőr
Hozzávalók (kb. 9 dl-hez ):
15 dkg cukor
2,5 dl tej
2 dl habtejszín
1 dl kávétejszín (pl: Maresi)
1-1,5 dl erős presszókávé (ízlés szerint)
2-2,5 dl whiskey (vodka vagy rum) ízlés szerint
Elkészítés:
A cukrot egy lábosban szép bronz barnára karamellizáljuk. Hozzáadjuk az előzőleg felmelegített tejet és addig főzzük alacsony lángon, míg a karamell feloldódik benne. Apránként belekeverjük a habtejszínt és a kávétejszínt majd a kávéval ízesítjük. Hagyjuk lehűlni, majd belekeverjük az alkoholt és átszűrve üvegbe töltjük. (Én whiskey-vel készítettem, mert az volt itthon.) Hűtőbe tesszük, hogy lehűljön és az ízek összeérjenek.
Ha lehűlt azonnal fogyasztható, de ha hagyjuk pár napot állni még finomabb lesz.
Remekül illik hozzá “betétként” és mutatós is a fagyasztóban megfagyasztott kávé vagy kávé jégkocka.
Megjegyzés:
Fontos, hogy a cukrot szép barnára karamellizáljuk illetve fontos a jó kávé, ha a kávé nem elég jó benne, a likőr sem lesz annyira finom.