Hamburger zsemle helyett lila-burgonya tócsnival készítettem el ezt a finom hamburgert. Az pedig külön jó hír, hogy rizsliszttel vagy zabliszttel készítve gluténérzékenyek is fogyaszthatják 🙂 Nyári grillezéshez is szuper ötlet.
Lila burger
Hozzávalók 4 főre:
A tócsnihoz:
kb.60 dkg lila burgonya
2 db közepes méretű burgonya
1 tojás
1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
1 ek. liszt (finomliszt, rizsliszt, zabliszt…tetszés szerint)
1 tk. só
bors
A sütéshez:
olaj
A húspogácsához:
4×15-20 dkg marhahús (azaz 60-80dkg)
só
bors
A hamburgerbe: (ízlés szerint)
4 szelet bacon vagy kolozsvári-szalonna
sajt
lilahagyma
paradicsom
jégsaláta
A zöldfűszeres-joghurtos öntethez:
2 dl görög joghurt
zöld fűszerek ízlés szerint (kapor, petrezselyem, snidling…)
só
Elkészítés:
A görög joghurtot az apróra vágott zöldfűszerekkel és sóval ízesítjük, tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
A marhahúst sóval borssal ízesítjük négy egyforma gombócot formázunk belőle és félretesszük.
A tócsnihoz lereszeljük a kétféle burgonyát. Ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval borssal, majd hozzáadjuk a tojást és az egy evőkanál lisztet. Alaposan elkeverjük, majd enyhén kiolajozott serpenyőben 8-10 darab tócsnit sütünk belőle.
Egy felhevített serpenyőben ropogósra sütjük a szalonna szeleteket, majd a kisült zsírján megsütjük az ellapogatott húspogácsákat. Ha sajtos lila burgert szeretnénk, akkor miután megfordítottuk a húspogácsákat 1 perc után szórjuk meg reszelt sajttal őket, és így süssük készre. Szépen ráolvad majd a sajt a húspogácsák tetejére.
Nincs már más dolgunk mint összeállítani a burgert, amibe ízlés szerint apróra vágott/tépkedett jégsalátát, lilahagyma és paradicsom karikákat is tehetünk. A bacont és a joghurtos öntetet semmiképpen ne felejtsük ki belőle.
Nagyon finom, megéri kipróbálni ezt a nem mindennapi lila burgert.
Megjegyzés:
A tócsni elkészíthető tojás nélkül is.