Eddig mindig zsemléből készítettem de a máglyarakás kalácsból egyszerűen mennyei. A puha édeskés kalács nagyon finom a dióval és az almával, meg a puha fehérjehabbal a tetején.
Máglyarakás kalácsból
Hozzávalók:
20-25 dkg száraz kalács
50 dkg alma (megtisztítva)
10-15 dkg darált dió
1 kis üveg sárgabaracklekvár
4 tojás
4 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
10 ek. cukor
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
csipet só
vaj (a tál kikenéséhez)
Elkészítés:
Egy hőálló tálat kivajazunk.
A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral és 3 evőkanál cukorral. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját fehéredésig habosítjuk 2 csapott evőkanál porcukorral, majd apránként hozzákeverjük a langyosra hűlt tejet.
A kalácsot felszeleteljük, majd a felét egymás mellé letesszük egy hőálló tálba és meglocsoljuk a vaníliás-tojásos tej felével. Ha már jól megszívta magát, megkenjük a baracklekvár felével.
Az almákat meghámozzuk, és az almareszelőn lereszeljük. Hozzáadunk 2 evőkanál cukrot a reszelt citromhéjat, elkeverjük, majd eloszlatjuk a tálban lévő kalácsok tetején.
A diót 1 evőkanál cukorral elkeverjük és a reszelt alma tetejére szórjuk.
Rápakoljuk a maradék kalácsot, amit óvatosan megöntözünk a maradék tojásos tejjel, hogy mindenhol érje a szeleteket.
A tetejét megkenjük a baracklekvárral, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Ezalatt a tojások fehérjét egy csipet sóval és 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
A máglyarakást kivesszük a sütőből, rásimítjuk a kemény fehérjehabot, majd visszatesszük alacsonyabb hőfokra, míg a hab szép színt nem kap.