Egy egytojásos, könnyed tésztás, enyhén kávés, márványos csokis szelet készült nálam. Természetesen a kávé elhagyható, és anélkül is tökéletes lesz a végeredmény. Aki nagyon édes sütire vágyik emelje meg a tészta cukor mennyiségét 15-18 dkg-ra.
Márványos csokis szelet
Hozzávalók (kb. 25×30 cm tepsihez):
A tésztához:
2 dl tej
2 ek. cukrozatlan kakaópor
25 dkg finomliszt
1 kk. sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só
1 dl natúr joghurt
1 tojás
12 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 dl olaj
A locsoláshoz: (elhagyható)
2-3 ek. kávé
A krémhez:
10 dkg étcsokoládé
2 dl tejszín (hulala)
1 ek. porcukor
A díszítéshez: (opcionális)
5 dkg csokoládé forgács (vegyesen)
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tej felét megmelegítjük, hozzáadjuk a kakaót és csomómentesre keverjük.
Egy tálban elkeverjük a lisztet szódabikarbónával, a sóval és a sütőporral majd félretesszük.
A joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással, az olajjal és a maradék tejjel egy habverő segítségével elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és csomómentesre kikeverjük.
A masszát kétfelé osztjuk, és a felébe belekeverjük a tejben feloldott sűrű kakaóport. A kakaós masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd rákanalazzuk a sárga masszát és egy fakanál nyelével márványosra összekeverjük.
Betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a csokoládés krémet. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd félretesszük, hogy langyosra hűljön.
A tejszínt a porcukorral felverjük, majd hozzácsurgatjuk a csokoládét és keményre felverjük.
A kihűlt lapot ízlés szerint kevés kávéval meglocsoljuk, majd a krémet a lap tetejére simítjuk. A tetejét csokoládé forgáccsal díszítjük.
Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk, majd szeletelve kínáljuk.