Egyik kedvenc aprósüteményemet készítettem el karácsonyra. A házi Néró teasütemény, nem olyan száraz, fojtós mint a bolti változat. Jó nagy adag lesz belőle, mérettől függően 60-80 darabbal számolhatunk. Savanykás lekvárral pl: málna, ribizli a legfinomabb, de sárgabarackkal is nagyon szerettük.
Néró teasütemény
Hozzávalók kb.60-80 darabhoz:
50 dkg vaj (vagy margarin)
28 dkg porcukor
4 tojás
65 dkg liszt
2 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 ek. kakaópor (opcionális)
A töltelékhez:
lekvár (ízlés szerint)
A díszítéshez:
5 dkg étcsokoládé
5 dkg fehér csokoládé
apró cukor gyöngy
Elkészítés:
A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, egyesével hozzákeverjük a tojásokat, majd a lisztet.
A tésztamasszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és kis halmokat nyomunk belőle a sütőpapírral bélelt tepsire.(hagyjunk köztük távolságot, mert sütés közben kicsit terülni fognak)
170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel megsütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl. Kb. 15-20 perc kell neki. Épp csak kapjanak egy kis színt.
Amikor kihűltek, kettőt baracklekvárral összetapasztunk, majd vízgőz felett megolvasztott csokival becsíkozzuk a tetejüket.
A tetejét szórjuk meg cukor gyönggyel, mielőtt a csokoládé megkötne.
Pléhdobozban, hűvös helyen tároljuk.
Megjegyzés:
Ha kakaósat készítünk, a lisztből vegyünk el 2 evőkanálnyi mennyiséget és tegyünk bele kettő evőkanál kakaóport.
Ízlés szerint csoki krémmel, mogyorókrémmel is összeragaszthatjuk a kisült süteményeket.
A díszítésnek pedig csak a fantáziánk szab határt. Márthatjuk csokiba a sütemények felét, csíkozhatjuk olvasztott csokival, és megszórhatjuk tetszés szerinti színes cukor gyöngyökkel, de akár durvára vágott pisztáciával is.