Oreós meggyes pohárdesszertet készítettem. A kellemesen savanykás meggyes réteg nagyon jól kiegészíti az oreós túrókrémet. Mindez kakaós piskótával rétegezve került a poharakba.
Oreós meggyes pohárdesszert
Hozzávalók 6 főre:
A kakaós piskótához:
2 tojás
8 dkg liszt
8 dkg porcukor
1 dkg kakaópor
1/2 cs sütőpor
A krémhez:
200 g mascarpone
175 g tejföl
175 g natúr joghurt
15 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
10 db oreo keksz
80 ml víz
10 g zselatin (Horváth Rozi)
2 dl tejszín
A meggyes réteghez:
40 dkg magozott meggy
2 ek. cukor
3-4 ek. víz
1 ek. étkezési keményítő
A díszítéshez: (ízlés szerint)
tejszínhab
meggy
oreo keksz
stb.
Elkészítés:
Megsütjük a kakaós piskótát.
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a kakaót majd a sütőporos lisztet és kikeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokon 15 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk.
Amíg a piskóta sül és hűl elkészítjük a krémet.
Az oreo kekszeket egy zacskóba tesszük és sodrófával vagy húsklopfolóval összetörjük.
A mascarponet elkeverjük a tejföllel, a joghurttal, a porcukorral és a vaníliás cukrokkal.
A zselatint leöntjük a forró vízzel és addig kevergetjük míg teljesen feloldódik. Hozzáadjuk a krémhez és alaposan elkeverjük.
A tejszínből habot verünk és a morzsásra tört oreo kekszekkel együtt a krémbe forgatjuk.
Előveszünk 6 db 250-270ml-es poharat. Mindegyiknek az aljába piskóta kockákat teszünk.
Erre jön egy adag krém, majd újra piskóta, végül a maradék krém. Betesszük a hűtőbe amíg elkészítjük a meggyes réteget.
A kimagozott meggyet a cukorral egy lábosba tesszük és alacsony lángon melegíteni kezdjük. Szükség esetén tegyünk alá 1-2 evőkanál vizet.
Amikor forrni kezd, hozzáadjuk a vízben feloldott keményítőt és kicsit besűrítjük. Langyosra hűtjük, majd a felső réteg tetejére kanalazzuk.
A hűtőbe tesszük pár órára, majd ízlés szerint díszítve kínáljuk.