Házilag a pizzaszószból is sokkal jobb minőségűt lehet készíteni,amit a szánk íze szerint ízesíthetünk.
Amikor pizzát sütünk csak levesszük a polcról és ízlés szerinti feltétekkel, finom tésztával és sajttal kiegészítve mennyei házi pizzát készíthetünk.
Nálam került bele fekete, sárga és piros paradicsom, sima és koktél is. Minél több fajtából készítjük annál finomabb lesz a végeredmény.
Sült pizzaszósz
Hozzávalók:
2-2,5 kg friss paradicsom
1/2 fej zeller
2 db közepes vöröshagyma
2-3 db paprika (nálam kápia)
3 ek. olívaolaj
só, barna cukor (Ízlés szerint)
6-8 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
oregano
ízlés szerint rozmaring
kakukkfű
1 lapos kávéskanál nátrium benzoát
Elkészítés:
Az üvegeket alaposan elmossuk. Kifőzzük.
(Mikróban miután tisztára mostuk 5perc alatt ki lehet sterilizálni, ebben az esetben nem kell kifőzni)
A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk és feldaraboljuk. (Nem hámoztam meg a paradicsomot, minket nem zavar benne a héja.)
A fokhagyma és a zöldfűszerek kivételével mindent a tepsibe teszünk, alaposan elkeverjük. Az olívaolaj és a cukor is ekkor kerül bele.
180 fokon 1 órát sütjük, de félóránként átkeverjük.
Hozzáadjuk a fűszereket, a bazsalikomot és a fokhagymát, amivel még fél órát sütjük.
Majd átöntjük egy lábosba és botmixerrel pürésítjük. (Ekkor érdemes megkóstolni, ha szükséges ízesítsünk utána sóval, cukorral, fűszerekkel)
Ismét felforraljuk hogy rotyogjon, belekeverjük a nátrium benzoátot majd forrón üvegekbe szedjük és lezárjuk.
A nátriumbenzoát kerülhet közvetlenül üvegbe szedés után a tetejére is, ebben az esetben nem keverjük bele.
Egy pokróccal kibélelt kosárba tesszük, bebugyoláljuk és úgy hagyjuk kihűlni. HA kihűlt, mehet a kamrapolcra.
Megjegyzés:
Nekem ebből a mennyiségből 7 db vegyesen 270-310 ml-es üveggel lett.
Én friss és szárított zöldfűszereket vegyesen tettem bele, kivéve a bazsalikomot, mert abból csak frisset használtam.