Családi szülinapra készítettem ezt a mutatós és finom, könnyű, gyümölcsös túrótortát 🙂
Alul vékony piskóta, rajta egy nagy réteg túrókrém amit a málnazselé koronáz meg.
A finom málnazselé nagyon illik a könnyű citromos-limeos túrós réteghez.
Ízlés szerint más gyümölccsel is elkészíthető, például szederrel, ribizlivel, eperrel vagy áfonyával.
Citromos-limeos túrókrémtorta málnazselével
Hozzávalók 26-cm es tortaformához:
A piskótalaphoz:
3 db tojás
10 dkg cukor
1/2 cs sütőpor
12 dkg liszt
4 ek. víz
2 ek. olaj
A túrókrémhez:
75 dkg natúr krémtúró
2,5 dl tejföl
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
1/2 lime leve
1 lime reszelt héja
2,5 dl hulala tejszín (vagy habtejszín)
12 g zselatin (pl: Horváth Rozi)
1 dl víz
A málnazseléhez:
30 dkg friss vagy mirelit málna
ízlés szerint cukor
pár csepp citromlé
1/2 dl víz
10 g por zselatin
A díszítéshez:
2,5 dl hulala tejszín vagy habtejszín
lime szeletek
bogyós gyümölcsök
Elkészítés:
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.Keverés közben adjuk hozzá az olajat és a vizet is,
A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a tojásos masszához és óvatosan keverjük össze.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát. Helyezzük be a 150 fokra előmelegített sütőbe, és légkeveréssel süssük 15 percig.
Ha megsült, vegyük ki a formából, húzzuk le róla a papírt, majd hűtsük ki teljesen.
Amíg a tortalap sül/hűl, készítsük el a krémet.
A túrót a tejföllel egy botmixer segítségével keverjük el. Adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom és a lime levét és héját tegyük egy tálba és keverjük össze.
A vizet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.
A kihűlt piskótalapot helyezzük vissza a kapcsos tortaformába, majd simítsuk rá a túrókrémet. Tegyük be a hűtőszekrénybe 2-3 órára ami alatt teljesen megszilárdul.
A málnát egy lábosban feltesszük a tűzhelyre alacsony lángon.Hozzáadjuk a vizet, a citromlevet, a zselatint majd ízlés szerint édesítjük. Addig melegítjük csak amíg a zselatin feloldódik benne, ha gondoljuk egy villával összetörhetjük, hogy teljesen pépes legyen, majd hagyjuk lehűlni. Vigyázzunk, hogy az öntet ne forrjon fel! Miután a málnás szósz lehűlt, rásimítjuk a tortára, majd az egész málnás túrótortát pár órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Ha megszilárdult, egy éles késsel a forma mentén körbevágjuk, majd leemeljük róla a tortaformát és tejszínhabbal, gyümölcsökkel díszítjük.
Jó étvágyat kívánok!