Egyszerűen elkészíthető sütemény, melyet díszítéssel ünnepivé varázsolhatunk. A könnyű citromos piskótát finom citrommáz koronázza meg, melyet tejszínhabbal és gyümölcsökkel is feldíszíthetünk.
Elkészíthető mérleggel, de 2,5 dl-es bögrét használva mércének is.
Könnyű citromos sütemény
Hozzávalók 8 főre:
A piskótához:
3 db tojás
15 dkg kristálycukor (1 bögre)
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja és kifacsart leve
0,8 dl olaj (1/3 bögre)
0,8 dl víz (1/3 bögre)
20 dkg finomliszt (1,5 bögre)
1 csomag sütőpor
A cukormázhoz:
15 dkg porcukor
kb. 3 ek. citromlé
A díszítéshez (opcionális):
tejszínhab
gyümölcsök
Elkészítés:
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés légkeverés programra.
A tojásokat szétválasztjuk, A fehérjét kemény habbá felverjük.
Egy másik tálban kikeverjük a tojások sárgáját a kristálycukorral és a vaníliás cukorral.
Ezután hozzákeverjük a citrom héját és levét, a vizet, az olajat, a lisztet és a sütőport.
Végül a citromos masszához óvatosan hozzáforgatjuk fakanállal a tojáshabot is, ügyelve arra, hogy ne törjük össze.
Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába öntjük a masszát, majd betoljuk a sütőbe, kb 50-55 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e.
Mikor már szép aranybarna színe lesz, és nem szeretnénk, hogy tovább sötétedjen (de még nem sült át), akkor tegyünk a tetejére egy darab sütőpapírt vagy alufóliát, így nem fog tovább barnulni a teteje.
Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a mázat:
A porcukrot a citromlével alaposan keverjük ki, majd simítsuk a kihűlt sütemény tetejére.
Ízlés és alkalom szerint díszíthetjük tejszínhabbal és gyümölcsökkel is, ezzel ünnepivé varázsolhatjuk.