Nagyon finom, könnyed tortát készítettem. A vékony piskótán, laza joghurtos-tejszínes krém és finom epres zselé réteg található. Bogyós gyümölcsökkel ízlés szerint díszíthető.
Joghurt helyett krémtúróból, is elkészíthető.
Joghurttorta eperzselével
Hozzávalók 24-26 cm-es tortaformához:
A piskótához:
2 db tojás
8 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
8 dkg cukor
A joghurtos réteghez:
2 nagy dobozos natúr görög joghurt
2 dl habtejszín vagy hulala
1 csomag Horváth Rozi zselatin
1 dl víz
12 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
Az eperzseléhez:
20 dkg eper
1 cs. piros tortazselé
2-3 ek. cukor
víz
A díszítéshez:
2 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
bogyós gyümölcsök
Elkészítés:
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A lisztet keverjük össze a sütőporral adjuk a tojásos masszához és keverjük ki a tésztát.
Egy 24-26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát. Helyezzük be a 150 fokra előmelegített sütőbe, és légkeveréssel süssük 15 percig. Ha megsült, vegyük ki a formából, húzzuk le róla a papírt, majd hűtsük ki teljesen.
Amíg a tortalap sül/hűl, készítsük el a krémet.
A tejszínt verjük habbá majd tegyük félre. (én ha habtejszínt használok és nem hulalát vagy cukrászhabot, akkor teszek bele fél csomag habfixálót is, hogy masszívabb habot kapjak)
A zselatint oldjuk fel forró vízben.
A joghurtot keverjük össze a cukorral és ízesítsük reszelt citromhéjjal. (citrom helyett vaníliával is elkészíthetjük)
A joghurtos részhez adjuk hozzá a feloldott zselatint és alaposan keverjük el benne.
Ezután forgassuk bele a felvert tejszínt, ettől lesz a krém, finom könnyű és habos.
A kész krémet simítsuk a tortaforma aljába visszatett piskótára, majd tegyük a hűtőbe pár órára vagy egy egész éjszakára, hogy megdermedjen.
Készítsük el a málnazselét.
20 dkg málnát pürésítsünk le, majd egészítsük ki annyi vízzel, hogy a mennyisége 2,5-3 dl legyen.
Adjunk hozzá ízlés szerint 2-3 evőkanál cukrot, a piros tortazselét és melegítsük forrásig.
Kicsit hűtsük vissza folyamatosan kevergetve, majd simítsuk a megdermedt joghurtos réteg tetejére.
Tegyük hűtőbe amíg az epres zselé megdermed.
Amikor megdermedt a zselatin, levesszük a tortáról a tortakeretet, majd habbá vert tejszínnel és bogyós gyümölcsökkel díszítjük a torta tetejét.
Megjegyzés:
A joghurtot egészben, vagy csak a felét lecserélhetjük a receptben natúr krémtúróra vagy tejfölre is.