Kisfiam születésnapjára készült ez a finom torta is még a nyár elején.
Ízlés szerint más gyümölcsökkel is elkészíthető. Én el tudom képzelni ősszel/télen narancsos vagy mandarinos ízesítéssel is.
Barackos túrókrémes gyümölcstorta
Hozzávalók 26cm-es formához:
A piskótához:
4 tojás
10 ek. víz
30 dkg cukor
1 cs. sütőpor
25 dkg liszt
reszelt citromhéj
csipet só
A barackos túrókrémhez:
40 dkg natúr krémtúró (pl: Aldi)
2,5 dl tejföl (vagy görög joghurt)
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
1/2 db citrom leve
1 db citrom reszelt héja
2,5 dl hulala vagy meggle tejszín (vagy habtejszín)
10 g zselatin (pl: Horváth Rozi)
1 dl víz
3 db őszibarack felkockázva
A díszítéshez:
őszibarack
eper
kivi
áfonya
1 cs tortazselatin
pisztácia (elhagyható)
Elkészítés:
A tojások sárgáját langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük.
Belekeverjük a reszelt citromhéjat, és a sütőporos lisztet. A legvégén, lazán beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt 24-26cm-es tortaformába simítjuk és 160-180 fokon tűpróbáig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni.
Amíg a torta sül és hűl, készítsük el a krémet,
A krémtúrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, valamint a tejfölt tegyük egy tálba és alaposan keverjük össze. (tejföl helyett használhatunk görög joghurtot is)
A vizet forrósítsuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.
A krémet 2/3-1/3 részre elosztjuk.
A 2/3 részbe belekeverjük az apró kockákra vágott őszibarackot.
A kihűlt piskótát 3 lapba elvágjuk.
Az alsó lapot visszahelyezzük a tortaformába, majd rásimítjuk a barackos túrókrém felét. Befedjük a második lappal amire a barackos túrókrém másik fele kerül.
Rátesszük a felső lapot és betesszük a hűtőbe pár órára, hogy a krém szépen megdermedjen.
Ha megdermedt, levesszük róla a formát és bevonjuk a tetejét és az oldalát a félretett 1/3 rész túrós krémmel.
(ha nagyon megdermedt volna a krém akkor egy kevés lazán felvert tejszínnel lazítsunk rajta)
A torta oldalát ízlés szerint durvára vágott pisztáciával vagy szeletelt mandulával is díszíthetjük.
Végül rakjuk ki a torta tetejét ízlés szerinti gyümölcsökkel.
A tortazselatint készítsük el a csomagoláson lévő leírás alapján, és egy ecset segítségével kenjük át vele a gyümölcsöket, erre azért van szükség, hogy a gyümölcsök ne színeződjenek el és ne száradjanak ki.
Megjegyzés:
Barack helyett kerülhet a krémbe, narancs, mandarin, kivi, málna, eper vagy akár szeder is.