Kisfiam kedvence a hamburger ezért viszonylag sokszor készül nálunk.
Ez a hamburger variáció egy kicsit melósabb, de mindenképp megéri annyira finom a végeredmény!
Ebből a mennyiségből 4 óriás hamburgerünk lesz. Aki több hússal szereti természetesen készítheti hamburgerenként 15-20 dkg-os húspogácsával is.
Grillsajtos sertés burger házi hamburgerszósszal
Hozzávalók 4 főre:
A 4 nagy bucihoz:
35 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 ek. cukor
1/2 tk. só
20 g olaj
1db S-es tojás
50 g joghurt
A húspogácsához:
50 dkg darált sertéshús
só
bors
mustár
A szószhoz:
4 ek. majonéz
6 ek. ketchup
2 tk. mustár
1 kisebb fej lilahagyma
só, bors
A buciba:
4 db grillsajt
4 szelet cheddar sajt
8 szelet bacon
Paradicsom
lilahagyma
saláta levelek
Elkészítés:
A zsemle hozzávalót a kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, majd dagasztó programra állítva hagyjuk, hogy a gép dagassza-kelessze a tésztát.
Miután megkelt, lisztezett felületre borítjuk és 4 egyforma darabba vágjuk a tésztát.
Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kicsit távolabb, hiszen még kelni fognak.
Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy a duplájára keljenek.
Amikor a kis gömböcök megkeltek, a tetejüket lekenjük a felvert tojással. (Ha szeretnénk megszórhatjuk szezámmaggal is)
180 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt megsütjük. Légiesen könnyű és aranybarna hamburger zsemle a végeredmény.
Elkészítjük a hamburger szószt. A majonézt, ketchupot, és a mustárt egy tálkában összekeverjük. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott lilahagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük a sóval és borssal. Betesszük a hűtőbe.
A darált húst 4 egyforma gombóccá összegyúrjuk majd ellapítjuk és mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben 1ek olajon ropogósra sütjük a bacon szeleteket, majd kiszedjük őket egy tányérra.
A visszamaradt zsiradékon megsütjük a húspogácsákat úgy, hogy a megfordítás után vékonyan megkenjük mustárral őket. tányérra szedjük és amíg forró ráteszünk minden húspogácsára 1-1 szelet cheddar sajtot.
Míg a húspogácsák sülnek egy másik serpenyőben megsütjük a grillsajt korongokat is.
Összeállítjuk a burgert.
Kettévágjuk a zsemléket ha szeretnénk a vágott felüket kicsit megpirítjuk.
Alulra kerül a házilag kikevert hamburgerszószból, majd egy marék saláta, a sajtos húspogácsa, szeletelt paradicsom és lilahagyma, a grillezett sajt és a pirított bacon.
A tetejére halmozhatunk még a hamburger szószból, de kerülhet bele majonéz vagy ketchup is.