Minden étel, amely „Bakonyi” névre hallgat, az gombával készített, tejfölös-tejszínes paprikást jelent. Akkor a legfinomabb ha minél több féle, lehetőleg erdei gombát használunk hozzá, de természetesen csupán csiperke gombából is elkészíthető. Készíthetjük vastagabbra szeletelt borjúszűzpecsenyéből is, ez esetben a szószt teljesen készre főzzük, és csak átforrósítjuk benne az elősütött húst.
Csirke vagy pulykamellből is nagyon finom.
Bakonyi sertésszűz
Hozzávalók 4 főre:
1 kg sertésszűz
só
bors
2 gerezd fokhagyma
zsiradék a sütéshez
A gombás raguhoz:
10 dkg vöröshagyma
1 tk. pirospaprika
30 dkg erdei gomba vegyesen
2 gerezd fokhagyma
2 ek. zsír
2 dl húsleves alaplé
2 dl tejföl
2 ek. liszt
só
bors
A tálaláshoz:
5 dkg kockázott bacon
petrezselyem
Elkészítés:
A gombákat megtisztítjuk, azaz eltávolítjuk a felületükről a föld- és/vagy avarmaradványokat Ha nem muszáj, ne mossuk meg őket, mert megszívják magukat vízzel, eláznak, és oda a zamatuk
Csak annyit vágunk le a szárvégükből, amennyit feltétlenül szükséges, majd nem túl vékonyan felszeleteljük.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát finomra felvágjuk.
A sertés szüzet 2,5 cm-es szeletekre felvágjuk. sózzuk borsozzuk és bedörzsöljük egy kis fokhagymával.
Kevés zsiradékot (vaj, zsír vagy olaj) hevítünk egy serpenyőben, és átsütjük rajta a hús szeletek mindkét oldalát. Kevés vizet öntve alá, lefedve készre pároljuk. Majd kivesszük a serpenyőből és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban (ha szükséges pótoljuk) megpároljuk a finomra vágott hagymát. Rádobjuk a gombát és 3-4 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadunk 2 dl alaplevet, a zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Elkeverjük a tejfölt a liszttel és hőkiegyenlítéssel a mártáshoz adjuk . A hús szeleteket visszatesszük a mártásba és pár perc alatt összemelegítjük.
A bacont egy serpenyőben ropogósra sütjük.
Tálaláskor a hússzeleteket megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, a ropogós baconnel és frissen tálaljuk.
Galuska illik hozzá, de sült burgonyával, vajas burgonyapürével is nagyon finom.