Facebookon találkoztam egy videós recepttel, amit akkor néztem amíg várakoznom kellett a kocsiban. Természetesen nem jegyeztem meg a pontos receptet, így a saját szánk íze szerint készítettem el itthon másnap mert szuper ötletnek találtam.
Nekünk nagyon ízlett a puhára sült édes burgonya, benne a fűszeres bolognai szósszal és olvadozó sajttal a tetején.
Máris egy új ízkombináción gondolkozom….vajon milyen lehet az édesburgonya egy sós gorgonzolás töltelékkel, bacon ropogóssal a tetején? Hamarosan kipróbálom 🙂
Töltött édesburgonya
Hozzávalók 4 főre:
0,5 dl vörösbor
1 szál rozmaring
1 szál friss kakukkfű
friss vagy szárított oregano ízlés szerint
tejföl
3 szelet bacon
snidling vagy petrezselyem
Elkészítés:
Az édesburgonyákat alaposan mossuk meg és egy sütőpapíros tepsibe téve alufóliával lefedve süssük puhára a sütőben. Én spricceltem rá sütés előtt egy kevés olívaolajat és megsóztam.
Amíg a burgonya sül, készítsük el a bolognai szószt.
A hagymát vágjuk apró kockákra és kevés olajon, kicsi sóval, és borssal pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk fehéredésig.
Mehet hozzá a finomra reszelt sárgarépa, a friss kakukkfű levelei és apróra vágott friss rozmaring és oregano. Ízesítsük a zúzott fokhagymával, majd adjuk hozzá a paradicsomszószt és a vörösbort is.
Addig főzzük amíg szép sűrű szószt kapunk. A végén adjuk hozzá az apróra vágott friss bazsalikom leveleket. Kóstoljuk meg és ha szükséges ízesítsünk utána.
Az édesburgonyát miután megpuhult vegyük ki a sütőből vágjuk be hosszában, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át teljesen, Nyissuk szét kicsit, és villával nyomkodjuk le, hogy legyen egy kis hely a tölteléknek.
Sózzuk meg picit belül, majd töltsük meg a bolognai szósszal.
Tegyünk rá bőven reszelt sajtot, majd tegyük a sütőbe 200 fokra amíg szépen megpirul a sajt a tetején.
Amíg sül, pirítsuk ropogósra serpenyőben az apróra vágott bacont.
A megsült töltött édesburgonyát melegen, tejföllel meglocsolva, petrezselyemmel vagy snidlinggel megszórva és a pirított baconnel megpakolva kínáljuk.
Megjegyzés:
Ízlés szerint sertés, marha de akár pulyka húsból is elkészíthető.