Illatos lekváros finomság, ízletes délutáni sütemény, kínáljuk vendégeinknek egy frissítő kávé vagy tea mellé.
A szilvalekváros diós linzer egy olyan klasszikus aminek ellenállhatatlan illata betölti az egész konyhát, és az ember alig bírja kivárni, míg legalább annyira kihűl, hogy szeletelhető legyen.
Szilvalekváros diós linzer
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
1 db tojás
1 kis pohárka rum (elhagyható)
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
annyi tejföl amennyit felvesz
A töltelékbe:
40 dkg szilvalekvár
15 dkg durvára vágott dió
A lekenéshez:
1 db tojás
1-2 ek. cukor
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal, a tojással, a porcukorral, a sütőporral, a vaníliás cukorral, csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, a rummal és annyi tejföllel amennyit felvesz összegyúrjuk.
A tésztát 2/3 – 1/3 arányban kettéosztjuk.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A nagyobbik tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és az előkészített tepsibe simítjuk. Vastagon megkenjük a lekvárral, majd megszúrjuk a durvára vágott dióval.
A maradék tésztát vékonyra kinyújtjuk, csíkokat vágunk belőle és berácsozzuk bele a sütemény tetejét. A rácsokat felvert tojással lekenjük és ha szeretné kevés kristálycukorral is megszórhatjuk.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, szeletelve és porcukorral meghintve kínáljuk.