Mennyei almás kuglóf készült nálunk a kisfiam kérésére, aki nagyon szereti a kuglófot. (Amit ő csak így hív: Kumbóf) Sok fajta kuglóf készült mostanában nálunk, de ez is felkerül majd a családi repertoárba, annyira finom lett.
Almás kuglóf
Hozzávalók:
2 db alma
25 dkg margarin
1 cs. vaníliás cukor
1+1/2 bögre cukor
4 tojás
3/4 bögre darált dió
2,5 bögre liszt
1/2 cs. sütőpor
2 tk. fahéj
1 bögre tej
reszelt citromhéj (elhagyható)
A mázhoz:
1 tk. fahéj
15 dkg porcukor
1,5 ek. meleg víz
Elkészítés:
A puha margarint a vaníliás cukorral és a cukorral kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet is, ízlés szerint reszelt citromhéjjal ízesíthetjük.
A diót a liszttel, a sütőporral és a fahéjjal elvegyítjük, majd apránként a masszába forgatjuk. A massza felét, kivajazott kilisztezett formába simítjuk. A massza másik felébe belekeverjük a megpucolt majd apró kockákra vágott almát, és a formában lévő massza tetejére simítjuk.
170 fokra előmelegített sütőben (légkeverés 160fok) 50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e, majd a sütőből kivéve 5 percig a formában hagyjuk pihenni, majd tálra borítjuk.
A fahéjas cukormáz hozzávalóit egy tálkában kikeverjük, és a kuglóf tetejére csurgatjuk. Ízlés szerint dióval is díszíthetjük.