Kívül ropogós, belül pedig finom puha körbe-körbe burgonya készült nálunk ebédre, sok-sok finomsággal együtt sütve. Nagy sikere volt, biztosan sokszor elkészítem majd még. A burgonya szeletek közé kerülő finomságok ízlés szerint variálhatók, készülhet csak kolbásszal de akár csak szalonnával is.
Körbe-körbe burgonya
Hozzávalók 4 főre:
6-8 db egyforma méretű burgonya
2 ek. olvasztott vaj
1 közepes fej hagyma
1/2 szál paraszt kolbász
10 dkg szeletelt bacon
só, bors
kakukkfű (vagy rozmaring)
A tetejére:
200-250 ml tejföl
10-15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, megmossuk, vékonyra felszeleteljük vagy legyaluljuk. (1,5-2 mm)
A hagymát megpucoljuk, hosszúkás szeletekre vágjuk. A kolbászt szintén nagyon vékonyra felszeleteljük, a szeletelt bacont is felvágjuk. Egy kerek sütőformát kikenünk a vajjal.
Most, hogy mindent előkészítettünk, elkezdjük összeállítani az ételt.
A szeletelt krumpliból, a baconnel, kolbásszal, hagymával váltakozva tornyokat építünk, amiket megdöntve körbe-körbe beleteszünk az előkészített sütőformába, majd 2-3 evőkanál vizet öntünk alá. A maradék olvasztott vajjal megkenjük a tetejét, majd sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint kakukkfüvet vagy rozmaring levelet szórunk rá.
Alufóliával lefedjük, majd előmelegített sütőben alsó felső sütéssel 180-200 fokon addig sütjük míg a burgonya félig megpuhul. Ekkor kivesszük, megkenjük tejföllel, majd újra letakarjuk és visszatesszük a sütőbe amíg teljesen megpuhul a burgonya.
Ekkor újra kivesszük, egy szilikon ecset segítségével rákenjük a maradék tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal és pirosra sütjük.
Ízlés szerint savanyúsággal vagy salátával és friss tejföllel kínáljuk.