Erdei gyümölcsökkel és vanília fagyival tálalt amerikai palacsinta készült nálunk desszertnek. A finom málnás öntet a tejszínhab és a reszelt csokoládé nagyon jól illik a tetejére 🙂 Próbáljátok ki ti is. Mutatós és finom desszert.
Amerikai palacsinta erdei gyümölcsökkel és fagyival
Hozzávalók 4 főre:
A palacsintához:
20 dkg liszt
2 nagy tojás (L-es)
4 dkg olvasztott vaj
2 ek. cukor
1 kk. sütőpor
3 dl tej
csipet só
kevés olaj a sütéshez
A málna öntethez:
15 dkg málna (mirelit is jó)
3-4 ek. víz
3-4 ek. cukor.
pár csepp citromlé
A tálaláshoz:
erdei gyümölcsök
vanília fagylalt
tejszínhab
csokireszelék vagy csokiöntet
Elkészítés:
Első lépésként a málnaöntetet készítsük el.
A mirelit málnát a vízzel és a cukorral együtt alacsony lángon feltesszük melegedni. Amikor a málna szétesik, már folyamatosan keverjük, hogy ne kapjon oda. Pár csepp citromlevet csepegtetünk hozzá, hogy megőrizze élénk piros színét. Ha összeforrt, egy szitán átpasszírozzuk, így kiszűrve belőle a magokat. A szószt hűtőbe tesszük felhasználásig.
Az amerikai palacsintához egy nagy edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és cukrot. Készítsünk egy mélyedést a közepébe, és öntsük bele a tejet, az olvasztott vajat és adjuk hozzá a tojást.
Keverjük addig, amíg teljesen sima nem lesz. Egészen sűrű tésztát fogunk kapni, sokkal kevésbé folyik mint a hagyományos magyar palacsinta. Ez így jó, ettől fog vastagon megmaradni a sütőlapon vagy a serpenyőben, és felemelkedni. Nem kell pihentetni, azonnal süthetjük.
Forrósítunk meg és olajozzunk be egy sütőlapot vagy serpenyőt. Amikor felforrósodott, vegyük vissza a hőmérsékletet közepesre. A tésztából öntünk a serpenyőbe kb. fél merőkanálnyi adagokat, hogy 8-10 cm átmérőjű, kis lepényeket kapjunk. Ezek fél cm magasra fognak nőni a sütőportól a hő hatására. Süssük meg az egyik oldalukat. Amikor egy sütőlapáttal alányúlva halványbarna, a tetején pedig még éppen folyós a tészta, nyúljunk alá a lapáttal és egy hirtelen mozdulattal fordítsuk meg. Süssük meg a másik oldalukat is, ez maximum fél perc alatt készen lesz.
Melegen tálaljuk málnaöntettel meglocsolva, bogyós gyümölcsökkel vaníliafagyival és tejszínhabbal körítve.