Finom, puha, omlós vaníliás-csokis harapnivaló, tenyérnyi keksz. Kevés munkával leveheted a lábáról a családot, a gyerekeket, és a vendégeket.
A keksz tésztája önmagában is finom, de a benne lévő apró csokidarabok még tovább fokozzák az élvezetet.
Amerikai vaníliás-csokis keksz
Hozzávalók kb.24 darabhoz:
32-34 dkg fehér finomliszt (2,5 bögre)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
15 dkg olvasztott vaj (esetleg margarin, de vajjal az igazi)
2 db tojás (M vagy L-es)
8 dkg kristálycukor (1/2 bögre)
8 dkg barna vagy nádcukor (1/2 bögre)
1,5 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
1-2 csomag vaníliás cukor (ízlés szerint)
egy bögre csokoládécsepp vagy apróra vágott csokoládé vegyesen (nálam ét, tej és fehér is került bele)
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a cukrokat, a puha vajat, és a vaníliát.
Majd adjuk hozzá a lisztet, a szódabikarbónát, a csipet sót, és keverjük csomómentesre a tésztánkat.
Adjuk hozzá a csokoládécseppeket is a tésztához, és finoman forgassuk őket bele.
Fagylaltos vagy evőkanál segítségével készítsünk egyforma halmokat/gombócokat a tésztából.
Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire egymástól 2-3 cm távolságra.
Süssük őket 10- 15 percig, alul-felül sütés programon 190 fokra előmelegített sütőben, majd hagyjuk őket legalább langyosra hűlni a tepsin.
Nem szabad túlsütni mert akkor kemény lesz.(ahogy egy kis színt kap az alja már vegyük is ki)
Még picit nyersnek tűnik, mikor kivesszük a sütőből, de percek alatt meg fog szilárdulni.
Érdemes kísérletezni a csokoládéval. Kerülhet bele csak ét, csak tej csak fehér de vegyesen és bármilyen variációban/párosítással is.
Ha bögrével mérjük 2,5 dl-es bögrét használjunk.