Kislányom születésnapjára készült még márciusban. Az ő kérésére epres, de csak kevés eperrel a tetején mert így szereti.
Könnyű vaníliás piskóta finom mascarpones-tejszínes krémmel. A tetejére ízlés szerint kerülhet sok-sok eper, de akár málna, szeder vagy áfonya is.
Tejszínes mascarponekrémes torta
Hozzávalók 24cmes formához:
A piskótához:
4 tojás
10 ek. víz
30 dkg cukor
1 cs. sütőpor
25 dkg liszt
reszelt citromhéj
csipet só
A krémhez:
500 g mascarpone
400 ml habtejszín vagy hulala
1 cs habfixáló
3-4 ek. porcukor
1 tk. vanília kivonat
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
20 dkg eper apró kockákra vágva (elhagyható)
Az összeállításhoz:
4-6 ek. lekvár (nálam házi eperlekvár)
A díszítéshez:
100 ml habtejszín (habbá verve)
gyümölcsök ízlés szerint
Elkészítés:
Elkészítjük a tortalapot. A tojások sárgáját langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük.
Belekeverjük a reszelt citromhéjat, és a sütőporos lisztet. A legvégén, lazán beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 160-180 fokon tűpróbáig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni.
A mascarponet kikeverjük a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a vaníliával. A tejszínt (vagy hulalát) a habfixálóval félkemény habbá verjük majd a mascarpones krémbe forgatjuk.
A krémből kiveszünk annyit amennyi a torta oldalának és a tetejének a bevonására kell. (kb az 1/3 részét)
A maradék krémbe ha szeretnénk keverjünk apróra vágott epret.
A kihűlt piskótát vágjuk el három lapba.
Az alsó piskótát tegyük vissza a tortaformába és kenjük meg kevés eperlekvárral.
Oszlassuk el rajta az eperdarabos krém felét majd fedjük be a második lappal.
Ezt a lapot is kenjük meg kevés lekvárral majd simítsuk rá a maradék eperdarabos krémet.
Befedjük a harmadik lappal, majd vékonyan megkenjük lekvárral.
A bevonáshoz félretett krém 1/3 részével bevonjuk a torta tetejét majd a hűtőbe tesszük pár órára vagy egy egész éjszakára dermedni.
(az oldalára félretett krémet egy kisebb tálban szintén a hűtőbe tesszük)
Másnap levesszük a tortáról a formát és bevonjuk a krémmel a torta oldalát is.
A torta tetejét habbá vert tejszínnel és gyümölcsökkel díszítjük.