A túrós palacsinta önmagában is nagyon finom, de a vanília sodóval egybesütött Bécsi túrós palacsinta egyszerűen mennyei. Abban tértem el az eredeti recepttől, hogy megdupláztam a vanília sodó mennyiségét, mert kevésnek ítéltem. Jól is tettem, mert így szaftos maradt a palacsinta és nem száradt ki sütés közben.
Bécsi túrós palacsinta
Hozzávalók 4 főre:
A palacsintához:
20 dkg liszt
2 db tojás
1,5 dl tej
2 dl szénsavas ásványvíz
2 ek. olaj
A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
10 dkg porcukor (ízlés szerint)
2 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 db tojás
2 ek. rum
1 marék mazsola (elhagyható)
A tál kikenéséhez:
vaj
A vanília sodóhoz:
2 dl tejszín
2 db tojás
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg porcukor
Elkészítés:
A tojásokat keverjük össze egy csipet sóval, a liszttel és az olajjal, majd apránként adagolva hozzá a tejet, keverjük csomómentesre. Majd fokozatosan adjuk hozzá a szénsavas ásványvizet. Hagyjuk állni 10-15 percig.
A palacsintasütőt hevítsük fel, enyhén olajozzuk ki, majd süssük meg benne a palacsintákat.
A mazsolát áztassuk be a rumba.
A töltelékhez a tojásokat válasszuk ketté. A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá. A túrót keverjük ki a tojások sárgájával, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A végén keverjük bele a lecsepegtetett mazsolát és forgassuk bele a fehérjehabot.
Töltsük meg a töltelékkel a palacsintákat, tekerjük fel, és vágjuk ketté középen. Sorakoztassuk őket kivajazott hőálló edénybe.
A vanília sodó hozzávalóit keverjük simára, majd locsoljuk rá a palacsinták tetejére.
Toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük addig, míg a sodó kellően besűrűsödik, és szép színt kap.
A bécsi túrós palacsinta tetejét meghintjük porcukorral, úgy kínáljuk. Langyosan a legfinomabb.
Megjegyzés:
Az eredeti receptet Gizi-nél találtam. Próbáljátok ki ti is, mert egyszerűen mennyei.