Egy igazán nagy mennyiségű, kiadós, a hozzáadott zsírtól másnap is puha burgonyás pogácsa.
Burgonyás pogácsa
Hozzávalók (4cm-es szaggatóval kb 80-90db-hoz):
75 dkg liszt
5 dkg házi zsír (sertés, liba vagy kacsa)
25 dkg margarin
25 dkg burgonya
3 dkg élesztő
kb. 3 dl tej
1 kávéskanál cukor
2 lapos evőkanál só
2 db tojás
A tetejére:
1 tojás
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, sós vízben megfőzzük, majd még melegen áttörjük.
Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet a zsírral és a margarinnal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a langyos áttört burgonyát, a sót, a tojást, valamint a felfuttatott élesztőt. Az egészet összekeverjük, majd a maradék tejet apránként hozzáadva jól kidolgozzuk a tésztát. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb 1,5 óra).
A megkelt tésztát, lisztezett nyújtólapon 2 cm vastagra kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, majd pogácsákat szaggatunk belőle. A leeső részeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, kellő távolságot hagyva közöttük, majd konyharuhával letakarva még 30 percig kelni hagyjuk.
Ezalatt, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A pogácsák tetejét megkenjük a felvert tojással, majd az előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Ebből a mennyiségből jó nagy adag pogácsát kapunk. (4cm-es szaggatóval kb 80-90db)
Az elkészítési idő a kelesztés idejét nem tartalmazza.