Az eper és a csokoládé kombinációja mindig remek választás. Ebben a desszertben tuti nem csalódik aki ezt a kettőt szereti. A legszebb, hogy mindez sütés nélkül elkészíthető.
Epres-oreós-csokoládés minipiték sütés nélkül
Hozzávalók:
(6-7 db kicsi formához)
2 csomag oreo keksz (30 dkg)
10 dkg vaj
A csokoládé ganache-hoz:
20 dkg étcsokoládé (70%os)
200 ml tejszín
A tetejére:
30 dkg eper
Elkészítés:
A kekszet ledaráljuk vagy morzsásra törjük egy nejlonzacskóba téve. (Én kávédarálóba tettem, és ott daráltam meg több részletben)
A vajat megolvasztjuk, majd a kekszhez keverjük. A kekszes masszát mini-pite vagy tart formákba adagoljuk, és nedves kézzel belenyomkodjuk. A formákat 20 percre a fagyasztóba tesszük, hogy a kekszes alap megdermedjen.
Egy lábosba öntjük a tejszínt és melegíteni kezdjük. Ha már forró (de még nem forr) lehúzzuk a tűzről, beleöntjük az apróra vágott csokoládét és addig keverjük, míg az felolvad benne és egynemű fénylő csokis krémet kapunk.
A csokis krémet hagyjuk langyosra hűlni, majd megtöltjük vele a fagyasztóból kivett keksz piték közepét.
Betesszük a hűtőbe dermedésig, majd fogyasztás előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből, óvatosan kiemeljük a formából és ízlés szerint megpakoljuk friss eperrel a tetejüket.
Ha tettünk félre a csokoládé ganache-ból egy keveset (1-2 ek), kicsi zacskóba töltve a csücskét kivágva az eperszemek tetejét is megdíszíthetjük vele.
Nagyon csokis, epres édesség, sütés nélkül.
Megjegyzés:
Akár egy nagy piteformában is elkészíthető ez a mennyiség.