Én imádom a juhtúrót de a család nem rajong érte. Belecsempésztem a lepény tésztájába és észre sem vették, nagyon ízlett nekik. Azóta már többször elkészítettem. Kevés olajban kell sütni, így nem szívja meg magát mint a hagyományos lángos. Nagyon finom.
Juhtúrós lepény kapros tejföllel
Hozzávalók:
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg liszt
1,5 tk. só
0,5 dl olaj
10 dkg juhtúró (vagy brindza)
2 dl tej
1 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
A sütéshez:
kb. 2 dl olaj
A kapros tejfölhöz:
175 g tejföl
1 csokor kapor
só
A tetejére: (ízlés szerint)
sült, húsos szalonna (kolozsvári)
lilahagyma
Elkészítés:
A lisztet egy mély tálba tesszük. A közepére mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a langyos tejet és 10percet pihentetjük, hogy az élesztő felfusson.
Ezután belemorzsoljuk a juhtúrót és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk belőle. Cipót formázunk belőle, és folpackkal letakarva meleg helyen 40perc alatta duplájára kelesztjük.
(A dagasztás természetesen kenyérsütőgép dagasztás programján vagy dagasztógépben is elvégezhető.)
A megkelt tésztából óvatosan golyókat formázunk és egy tálcára sorakoztatjuk őket. (Ebből a mennyiségből kb 12 darab kistányér méretű lepény készült nálam.)
Egy serpenyő aljába kevés olajat öntünk, annyit amennyi vékonyan ellepi azt. Felhevítjük.
A gombócokat olajos kézzel lepényekké lapogatjuk, majd egyet a forró olajba teszünk. Addig sütjük amíg a felső oldalán hólyagok jelennek meg, ekkor átfordítjuk és 1 perc alatt a másik oldalát is megsütjük.
Így járunk el a többi lepénnyel is.
A kaprot apróra vágjuk, majd a joghurtba keverjük és ízlés szerint picit megsózzuk.
A szalonnát apróra vágjuk és egy serpenyőben megsütjük.
A lilahagymát felkarikázzuk.
A lepényeket a kapros tejföllel megkenve szalonnával, lilahagymával megpakolva kínáljuk.