Nagyon kedvelt süteményünk az almás pite amit szinte bármilyen alkalomra elkészítünk kivéve karácsonykor. Nem így Amerikában, ahol az apple pie kimondottan része az ünnepi menünek. Nagyon finom és egyszerű, érdemes az adventi időszakban elkészíteni.
Omlós tészta és krémesre párolódott almatöltelék a lényege ennek az karácsonyi almás pitének. Készíthetjük kerek pitetálban, vagy több kisebb tálkában vagy muffinformában is. A tészta akár előző nap is elkészíthető, amivel időt spórolhatunk, így készülhetünk előre vele ha vendégeket várunk.
Karácsonyi almás pite
Hozzávalók 24-26 cm-es formához:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj vagy margarin
3 evőkanál cukor
csipet só
kevés jeges víz
A töltelékhez:
1 kg alma
fél citrom leve
1 kk. mézeskalács-fűszerkeverék
1 tk. őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
1 tk. étkezési keményítő
10 dkg cukor
3-4 evőkanál darált dió
A lekenéshez:
1 db tojás
Elkészítés:
A tésztához a lisztet egy csipet sóval és a cukorral egy tálban alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal elkezdjük összedolgozni, lehetőleg úgy, hogy ne olvadjon meg a kezünk melegétől a vaj. Amikor már morzsalékos, hozzáadunk 2-3 evőkanál jéghideg vizet, és határozott mozdulatokkal gyúrni kezdjük. Kanalanként annyi vizet adunk még hozzá, hogy összeálljon.
1/3 : 2/3 arányban kettéosztjuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 1-2 órára, de akár egy egész éjszakára is.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, vékony szeletkékre vágjuk. Egy lábosba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével. Megszórjuk a cukorral és a fűszerekkel együtt kicsit roppanósra pároljuk. Ha kész, hozzákeverjük a keményítőt, hogy a levét besűrítse és belereszeljük a citrom héját.
A pihentetett nagyobb tésztadarabot lisztezett deszkán (vagy sütőpapíron) kinyújtjuk, majd belefordítjuk egy kerek pitetálba. A tésztát eligazgatjuk, lenyomkodjuk, a felesleges, szélein túlnyúló tésztát levágjuk. Az alját őrölt dióval egyenletesen meghintjük, ráhalmozzuk az almás tölteléket.
A maradék kisebb tésztát kinyújtjuk, majd több méretű csillag kiszúróval kiszaggatjuk és a töltelék tetejére rakosgatjuk, úgy, hogy néhol kissé fedjék egymást. Felvert tojással lekenjük a csillagok tetejét.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra, majd kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Langyosan a legfinomabb, úgy kínálhatunk mellé egy-egy gombóc vaníliafagyit is.