Az ünnepi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalács sütés. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és íze mennyei. A karácsonyi mézeskalács elkészítése kellemes elfoglaltság kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A karácsonyi mézeskalács tetejét, cukormázon kívül, díszíthetjük olvasztott csokoládéval is.
Kellemes készülődést!
Karácsonyi mézeskalács
Hozzávalók:
1 kg liszt
1 ek. őrölt fahéj
1 tk. őrölt szegfűszeg
vagy 2-3 ek. mézeskalács fűszerkeverék)
2 tk. szódabikarbóna
30-35 dkg méz
25 dkg cukor
10 dkg margarin
3 tojássárgája
1 dl langyos tej
2 dl víz
A piros/zöld festéshez:
3-4 ek. meleg víz
1 ek. étkezési zselatin
piros/zöld ételfesték (por vagy gél)
A cukormázhoz:
1 tojásfehérje
12 dkg porcukor szitálva
egy csepp ecet vagy citromlé
Elkészítés:
A mézet és a vajat meglangyosítjuk. (a tűzhelyen vagy a mikróban)
Egy nagy tálban a lisztet elkeverjük a fűszerekkel, és a szódabikarbónával. (Simább tetejű mézeseket kapunk ha a fűszeres lisztet átszitáljuk)
A mézet, margarint, és a vizet megmelegítjük, míg egyneművé nem válik, majd hozzáadjuk a cukrot, és elkeverjük, hogy elolvadjon benne.
A tojásokat egy tálban habverővel elhabarjuk, majd a tejjel elkeverjük.
A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojásos, és a mézes keveréket, a tálban nagyjából elkeverjük. (dagasztó karral, vagy a kezünkkel)
Majd lisztezett deszkán összedolgozzuk a tésztát.
Ha a tészta összeállt, 3-4 cipóra osztjuk, és külön-külön folpackba csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük pár órára.
Kiveszünk a hűtőből egy csomag tésztát,és lisztezett deszkán 3-5mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszés szerinti sütemény kiszúrókkal kiszúrjuk őket. (külön-külön használjuk fel a csomagokat egymás után, így elkerüljük, hogy kiszáradjon a tészta)
Sütőpapírral bélelt sütőlapon,170-180 fokra előmelegített sütőben 5-8 perc alatt megsütjük.
(ha túlsül a mézeskalács, akkor bizony kemény lesz, de pár nap alatt pléhdobozban így is megpuhul majd)
Piros/zöld festés:
A mézeskalácsot díszíthetjük színes mázzal, ezt a már kihűlt mézesekre kenjük rá ecsettel.
Egy jó hőálló kávés pohárba beleteszünk egy evőkanál zselatint és 3-4 evőkanál meleg vizet, elkeverjük, hogy a zselatin feloldódjon benne.Tetszés szerinti ételfestékkel megszínezzük.
A poharat egy kis lábosba állítjuk, amibe előtte egy kevés meleg vizet öntünk, így tesszük fel a tűzhelyre kicsit, hogy a víz és a pohár is kicsit átmelegedjen.
Erre azért van szükség, hogy a zselatinos ételfestékünk ne kössön meg majd olyan hamar, a meleg vizes lábosban tartva sokáig dolgozhatunk vele.
Egy ecset segítségével tetszés szerint kifesthetjük a mézesünk tetejét , pirosra zöldre…
A cukormáz elkészítése:
A tojás fehérjét egy fém keverőtálban habbá verjük, majd vízgőz fölé helyezzük, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a porcukrot és az 1 csepp ecetet.
(az ecettől szép fehér, és fényes cukormázat kapunk)
Addig keverjük, amíg díszítésre alkalmas sűrűségű cukormázat kapunk.
Ekkor levesszük a vízgőzről és nylon zacskóba töltjük, melynek a csücskét kivágjuk.
Nincs más dolgunk, mint a cukormázzal kidíszíteni a mézeskalács tetejét.
Az elkészült, megszáradt karácsonyi mézeskalácsokat pléhdobozban tároljuk.
Ebből a mennyiségből jó nagy adag süteményünk lesz (ezek a mézeskalácsok a 2012-es karácsonyra készültek)
Megjegyzés: