A Püspökkenyér a kezdők és időhiányban szenvedők tuti ünnepi receptje. Nagyon egyszerűen összeállítható karácsonyi püspökkenyér receptet hoztam most, amit még az anyukámtól tanultam. Gyerekkoromban mindig készült belőle karácsonyra.
Praktikus is, mert alaposan becsomagolva, hűvös helyen hetekig eláll, gasztroajándéknak is tökéletes. Aki szeretné, kockákra vágott natúr marcipánmasszát is keverhet a tésztába, amitől csak még különlegesebb lesz.
Karácsonyi püspökkenyér
Hozzávalók 4 rúdhoz:
4 db tojás
90 dkg rétesliszt
60 dkg porcukor
3 cs. sütőpor
3x200g tejföl (normál kispoharas)
2 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt szegfűszeg
2 bio narancs reszelt héja
Aszalt gyümölcsök vegyesen (szilva, barack, datolya, áfonya, mazsola)
cukrozott narancs és citrom kockák
csokoládé vagy csokicseppek
olajos magvak ízlés szerint (mandula, dió, mogyoró)
A bevonáshoz:
200g étcsokoládé
100g fehér csokoládé
Elkészítés:
Egy tálba tesszük a lisztet, a cukrot, a három csomag sütőport, a fahéjat, és a szegfűszeget majd összekeverjük.
Hozzáadjuk a 4 tojást és hozzáöntjük a 3 pohár tejfölt is majd összedolgozzuk.
Az aszalt gyümölcsöket apróra összevágjuk a csokoládét szintén. Ezután a reszelt narancshéjjal együtt a masszába forgatjuk. Minnél több aszalt gyümölcs kerül bele annál “szaftosabb” lesz a püspökkenyerünk.
Őzgerinc vagy püspökkenyér formákat kibéleljük sütőpapírral, majd félig megtöltjük a masszával őket.
170 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy belül is átsült e.
(Ha idő előtt pirulni kezdene a teteje, fedjük le egy alufóliával vagy sütőpapírral.)
A kihűlt püspökkenyereket vízgőz felett megolvasztott ét és fehér csokoládéval bevonjuk, majd a még nem teljesen szilárd mázat ízlés szerint maradék aszalt gyümölccsel, szeletelt mandulával, dióval csokoládécseppekkel díszítjük.
Ha megkötött a máz, folpackba csomagoljuk és hűvös helyen tároljuk.
Sokáig eláll így becsomagolva ezért karácsony előtt 1 héttel is bátran elkészíthetjük.
Megjegyzés:
Tudom hogy a mostani kispoharas tejföl már nincsen 200g de ez egy régi recept amikor még ennyi volt egy kispoharas tejfölben, így a mostani 175g-os kiszerelés már kevés, és annyival száraz marad a tészta.