Klasszikus 3:2:1 linzer recept karácsonyi köntösben. Szuper karácsonyi formákat lehet beszerezni így változatos formában elkészíthető.
Linzer fenyők
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojássárgája
csipet só
1 db citrom reszelt héja
A töltelékbe:
házi lekvár
Elkészítés:
Elkeverjük a lisztet a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és késes robotgépben morzsásra dolgozzuk a felkockázott hideg vajjal. ( Ha nincs ilyen gépünk, akkor kézzel összemorzsoljuk, gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg).
Gyors mozdulatokkal cipóvá formázzuk és folpackba csomagolva minimum 30 percre hűtőbe tesszük.
A sütőt 170 fokra, alsó-felső sütésmódra elmelegítjük.
A hideg tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk. Tetszőleges formákkal kiszaggatjuk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.
Egy lyukas és egy sima forma alkot egy párt így mindig párosával készítsük.
(én egy tepsire sorakoztatom a sima egy másikra a lyukas formákat)
Betoljuk a sütőbe és 8-10 perc alatt világosra sütjük a linzereket. A kisebb formák gyorsabban a nagyobbak lassabban sülnek meg.
A kihűlt kekszeket a lekvárral összepárosítjuk.
Pléhdobozban 2 hétig biztosan eláll.