Légiesen könnyed szalagos fánk ami bármikor jól tud esni. Nem lehet belőle eleget készíteni, így célszerű rögtön dupla adaggal indítani.
Könnyed szalagos fánk
Hozzávalók (15-18 darabhoz):
30 dkg liszt
1 dkg élesztő
2,5 dkg porcukor
3 dkg vaj (vagy margarin)
1 tojás sárgája
2 cl sütőlikőr (vagy rum)
2,5 dl tej
1 csipet só
A sütéshez:
7 dl olaj
A tálaláshoz:
porcukor
baracklekvár
Elkészítés:
Kb. 1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukor felét és kettő evőkanállal a kimért lisztből. A kovászt alaposan elkeverjük, majd félretesszük, hogy felfusson.
A maradék porcukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a megolvasztott, de már nem meleg vajat, a felfutott kovászt, a likőrt (vagy rumot), a csipet sót és a lisztet. Alaposan elkeverjük majd kézzel vagy robotgéppel addig dagasztjuk amíg hólyagos nem lesz.
A tetejét liszttel megszórjuk, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ha a tészta szépen megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és a kezünkkel 1,5-2 cm vastagra ellapogatjuk.
Kör alakú kiszúróval, vagy egy tetszőleges méretű pohárral kiszaggatjuk. (a széleket újból összedolgozzuk, ellapogatjuk és szaggatjuk)
A fánkok közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk, majd egy konyharuhával letakarva még 20 percig kelni hagyjuk.
Egy lábosban felhevítjük az olajat, majd a hőfokot közepesre mérsékeljük, és a lyukas felével lefelé belehelyezünk 3-4 db fánkot. (egyszerre ne süssünk többet, csak ami kényelmesen elfér a lábosban)
Lefedve sütjük kb. 3 percig majd megfordítjuk és ekkor már a fedő nélkül pár perc alatt a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja róla.
Porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.
A hozzáadott alkoholtól a fánkok légiesen könnyűek és puhák lesznek.