A családban azt hitték, hogy mézeskalács, pedig egy csepp méz sincs benne, de az íze tényleg olyan lett mint a mézeskalácsé. Marcipános sütipecsétes keksz fahéjjal, szegfűszeggel és narancshéjjal ízesítve. Ajándéknak is kiváló mutatós dobozkába vagy süteményes zacskókba csomagolva.
Próbáljátok ki ti is.
Marcipános sütipecsétes keksz
Hozzávalók 40-45 darabhoz:
30 dkg liszt
12,5 dkg margarin
15 dkg porcukor
5 dkg marcipánmassza
1 tojás
késhegynyi sütőpor (nem több!!!)
1,5 tk. fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
A marcipánmasszát tegyük be a fagyasztóba, hogy megkeményedjen és könnyebben le tudjuk majd reszelni.
Tegyük a lisztet a késhegynyi sütőporral egy keverőtálba. Adjuk hozzá a porcukrot, a fűszereket és vegyítsük el.
A margarint olvasszuk meg, majd adjuk a lisztes keverékhez. Adjuk hozzá a tojást is és a reszeljük bele a natúr marcipánmasszát és a narancs héját.
Amikor az összes hozzávaló a tálba került, dolgozzuk össz a kézi-mixer dagasztókarjával. Majd kézzel is gyúrjuk át és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon a massza. (akár 1-2 napra is ott maradhat, nem romlik meg és így tudunk előre dolgozni a karácsonyi kapkodásban)
A sütőt alsó-felső sütéssel 180 fokra előmelegítjük. (légkeverés 160 fok)
A tésztát lisztezett deszkán 3-4mm vastagra kinyújtjuk és belisztezett sütipecséttel pecsételjük és szaggatjuk.
A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd a sütőbe toljuk és 10-15 perc alatt megsütjük.
Ebből a mennyiségből kb 40-45 db karácsony illatú és ízű keksz készült.