Imádom a karácsonyi fűszeres sütemények illatát. Megtöltöttem a sütis dobozt finom puszedlikkel. Egyszerre többfélét is készítettem. Íme az első.
Nagyon puha lett, a tészta nem túl édes így pont jó lett a cukormázzal együtt.
Pihe-puha mézes puszedli
Hozzávalók (kb. 35-40 darabhoz):
35 dkg liszt
12 dkg méz
5 dkg barna cukor
1 db tojás
1 db tojás sárgája
3 evőkanál olaj
3 ek. tejföl
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézeskalácsfűszer *
1 csipet só
A mázhoz:
1 tojásfehérje
kb.12-15 dkg porcukor
pár csepp citromlé
*én a kávédarálóban darálom ízlés szerinti fűszereket beletéve. Fahéj, szegfűszeg, vanília, kardamom, ánizs..stb
Elkészítés:
A tojásokat kikeverjük a csipet sóval, a mézzel, a barna cukorral, az olajjal és a tejföllel.
Hozzádolgozzuk a szódabikarbónával és mézes fűszerrel elkevert lisztet. A még puha masszát folpackba csomagoljuk és 1-2 órára a hűtőbe tesszük. (ha egy éjszakát pihen az sem baj)
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A masszából másfél-két centis golyókat formázzunk, és egymástól viszonylag távol helyezzük el őket a papíron.
Végül egy bevizezett evőkanál hátuljával lenyomkodjuk őket, hogy terüljenek kissé el és úgy 5-8mm magasak legyenek.
Betesszük a sütőbe és kb. 10-12 percig sütjük. Ahogy az alja egy pici színt kap vegyük ki, hogy ne száradjanak ki a puszedlik és finom puhák maradjanak.
Amíg a puszedlik sülnek elkészítjük a mázat.
A tojásfehérjét a porcukorral vízgőz felett, egy csepp citromlét hozzáadva fehér habbá verjük.
A megsült még meleg puszedliket azonnal belemártjuk majd visszatesszük a sütőpapírra (vagy sütőrácsra száradásig.
Ha a második adag sütése alatt a tálban lévő maradék máz besűrűsödne, pár csepp víz hozzáadásával újra fellazíthatjuk és használhatjuk tovább.
Mikor a fehér máz megszilárdult fémdobozba tesszük, ahol hetekig eláll.