A régi mese-mézes keksz ihlette ezt a receptet, ha olyan igazira szeretnéd, akkor ne spórolj a fűszerekkel. 😉 Sütipecséttel is elkészíthető, jól tartja a formát.
Mese-mézes keksz
Hozzávalók (kb. 40 közepes méretű kekszhez):
5 dkg méz
5-5 dkg világos és sötét nádcukor
10 dkg vaj (vagy margarin)
1 tojás
30 dkg liszt
3 tk. mézeskalács fűszerkeverék (lehetőleg házi)
csipet só
1/4 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A mézet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrokat, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, a tojást és kihabosítjuk.
A lisztet elkeverjük a fűszerekkel, a szódabikarbónával és a sóval, majd a mézes keverékhez adjuk, és összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, és pár órát vagy egy egész éjszakát a hűtőszekrényben pihentetjük.
A tésztát 2-3 darabra vágjuk. Azt a darabot, amivel dolgozunk, finoman átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett deszkán 3-4mm vastagra kinyújtjuk. Tetszőleges formákkal kiszúrjuk a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. (kekszmintázókkal is használható a tészta)
190 fokra előmelegített sütőben 7-8perc alatt megsütjük a kekszeket, majd a tepsin hagyjuk kihűlni.
Pléhdobozban hetekig eláll, ez a finom porhanyós mézes keksz.