Már az adventre készülődök, ilyenkor sok új aprósüteményt kipróbálok, és kísérletezgetek velük. Most narancsos rudacskák készültek nálam, amik nagyon finomak, a tésztája omlós és könnyű.
Narancsos rudacskák
Hozzávalók (kb.35-40 darabhoz):
A tésztához:
25 dkg puha vaj (vagy margarin)
15 dkg porcukor
1 csipet só
1 narancs reszelt héja
1 kk. narancs aroma
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
30 dkg liszt
7 dkg étkezési keményítő
1/2 tk. sütőpor
A csokoládé mázhoz:
100 g étcsokoládé
pár csepp olaj
A díszítéshez: (opcionális)
pisztácia
Elkészítés:
A puha vajat tegyük egy tálba és a porcukorral, a vaníliás cukorral, valamint a narancs aromával keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojást, a tojássárgáját, a narancs reszelt héját és keverjük el alaposan.
A lisztet vegyítsük el a keményítővel, a csipet sóval, és a sütőporral, majd szitáljuk a masszába és keverjük össze.
A masszát, töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba és nyomjunk belőle 5-7cm-es rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsire. (hagyjunk köztük helyet, mert sütés közben kicsit terülni fognak)
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 10-12 percre.
Vegyük ki a megsült süteményt és a tepsin hagyjuk kihűlni.
Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, majd adjunk hozzá pár csepp olajat amitől szép fényes lesz.
A sütemények egyik végét mártsuk bele a csokimázba, ízlés szerint megszórhatjuk durvára vágott pisztáciával, majd tegyük rácsra amíg a máz megszilárdul.
A kész sütemény pléh dobozban tárolva sokáig eláll.