Imádjuk a mézeskalácsot, de még nincs itt az ideje, hogy azt süssek, ezért valami mást szerettem volna ezzel az ízvilággal. Találtam egy szuper alapreceptet, amit átalakítottam így született meg a mézeskalács pöfeteg. Nagyon finom lett, és isteni illat lengte be a konyhát miközben sültek.
Mézeskalács pöfeteg
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz)
15 dkg fehércsoki
5 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor
2 tojás
1 citrom reszelt héja
20 dkg liszt
10 dkg darált mandula
1/2 csomag sütőpor
1 tk. mézeskalács fűszer (vagy szegfűszeg, fahéj, ánizs… ízlés szerint)
A hempergetéshez:
porcukor
A csokoládét egy tálba kockázzuk, és gőzfürdő felett elkezdjük olvasztani, hozzáadjuk a vajat, a vaníliás cukrot majd belereszeljük a citrom héját is. Eztuán folyamatosan kevergetjük, amíg homogén krémet kapunk.
A tűzről levéve picit hűlni hagyjuk, majd a tojásokat is hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. A lisztet, a sütőport és a darált mandulát és a mézeskalács fűszert összekeverjük, majd a csokis keverékhez adjuk. Alaposan elkeverjük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. A pihentetéstől lesz majd sütés után szép repedezett.
A pihentetett tésztából diónyi darabokat szakítunk, gombóccá formázzuk, meghempergetjük porcukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk egymástól kissé távolabb, mert kicsit elterülnek sülés közben.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10–15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, jól záródó dobozba zárva sokáig friss és finom marad.
Megjegyzés: