A pogácsa az egyik legrégebbi és legkedveltebb sós sütnivaló. Lehet akár sajtos, tejfölös, túrós, juhtúrós, töpörtyűs, vajas, káposztás, baconos… nálam most egy káposztás-sajtos pogácsa készült. Érdemes kipróbálni a sima sajtos pogácsán kívül ezt is.
Káposztás-sajtos pogácsa
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 csapott ek. só
25 dkg margarin
1 kisebb tojás
1 kis pohár tejföl (150 g)
1 tk. cukor
1 tk. ecet (vagy 1 ek. fehérbor)
kb. 1/2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
A dinsztelt káposztához:
30-40 dkg fejes káposzta
3 ek. olaj (vagy zsír)
1 ek. cukor
só
bors
A tetejére:
1 tojás
20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük, majd a zsiradékon karamellizált cukron megdinszteljük. Sóval, borssal ízesítjük. Félre tesszük hűlni.
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd 1 ek. lisztet és elkeverjük. Pici lisztet a tetejére szórunk, majd félretesszük, hogy felfusson.
A maradék lisztet egy tálba tesszük, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat. A közepébe mélyedést készítünk, ide kerül a felfutott élesztő, a tejföl, a tojás és az ecet.
Összegyúrjuk. Akkor jó, mikor sima felületű tésztát kapunk. 30 percre a hűtőbe tesszük, fóliába csomagolva.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Elosztjuk rajta a töltelék felét, majd hajtogatjuk és 30 percig pihenni hagyjuk. Pihentetés után újra kinyújtjuk, megkenjük a maradék töltelékkel, hajtogatjuk, és ismét pihentetjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk, majd 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és újra kelesztjük. A tetejét óvatosan megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.