Roppanós fahéjas-juharszirupos keksz, amit ízlés szerinti töltelékkel tölthetünk össze. Magában, töltés nélkül, pléh dobozban tárolva sokáig eltartható, majd a fogyasztás előtti napon célszerű összetölteni őket.
Fahéjas-juharszirupos keksz
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
5 dkg puha vaj (vagy margarin)
20 dkg cukor
1 nagy tojás
0,6 dl juharszirup
27 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1 tk. fahéj
1/2 citrom reszelt héja
A hempergetéshez:
cukor
A töltelék:
savanykás lekvár vagy
étcsokoládé ganache
Elkészítés:
A puha vajat kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a juharszirupot, a tojást, a citrom reszelt héját majd alaposan elkeverjük.
A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, fahéj) egy tálban elvegyítjük, majd a masszához adjuk és elkeverjük.
A tészta masszából dió méretű golyókat hengergetünk, majd cukorba forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, 4-5 cm helyet hagyva köztük, mert sütés közben terülni fognak.
170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb 12 perc alatt megsütjük, rácson hagyjuk kihűlni. Tetszés szerinti savanykás lekvárral vagy étcsokoládé ganache-val párosával összeragasztjuk őket.
Pléh dobozban hetekig eláll.
Megjegyzés:
Fahéj helyett akár 1 vaníliarúd kikapart magjaival plusz 1 csomag vaníliás cukorral is elkészíthető.