Isteni sós sütemény ami a sok sajttól lesz nagyon de nagyon finom. Nálunk nagy sikert aratott így bátran ajánlom kipróbálásra. Ízlés szerint kisebb és nagyobb darabokra is vágható, így akár sós aprósütemény, de akár uzsonna is lehet a gyerekeknek az iskolába.
Sajtos stangli
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
1 csapott ek. só
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 kisebb tojás
1 kis pohár tejföl (150 g)
1 tk. cukor
1 tk. ecet
kb. 1/2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
A hajtogatáshoz:
20 dkg reszelt sajt
A tetejére:
1 tojás
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd 1 ek. lisztet és elkeverjük. Pici lisztet a tetejére szórunk, majd félretesszük, hogy felfusson.
A maradék lisztet egy tálba tesszük, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat. A közepébe mélyedést készítünk, ide kerül a felfutott élesztő, a tejföl, a tojás és az ecet. (az ecettől lesz könnyű, levegős a tészta)
Sima felületű tésztacipóvá összegyúrjuk, majd lazán folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Elosztjuk rajta a reszelt sajt felét és össze hajtogatjuk. 30 percet pihentetjük a hűtőben, majd megismételjük a nyújtást, sajtszórást és hajtogatást.
Újabb 30 perc pihentetés után, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét megkenjük a felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. ízlés szerinti méretű rudakat vágunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
Kelni hagyjuk 20 percig, majd 200fokra előmelegített sütőben kb. 15-20perc alatt aranyszínűre sütjük.
Megjegyzés: