Ma 10-12 centiméteres “óriás keksz” készült nálunk, egy a televízióban látott recept alapján, az itthon fellelhető ízesítő anyagokkal.
Remek útravaló lesz a gyerekeknek a nyári patakparti sétáinkra 🙂
Óriás keksz
Hozzávalók 15-18 db kekszhez:
12 dkg vaj (vagy margarin)
7 dkg barna cukor
7 dkg kristálycukor
1 nagy tojás
1 cs. vaníliás cukor
1 kk. vanília kivonat (elhagyható)
12 dkg liszt
1/2 tk. szódabikarbóna
1 kk. sütőpor
1 csipet só
5 dkg pró szemű zabpehely
Az ízesítéshez:
5 dkg aszalt gyümölcs (nálam most aszalt sárgabarack)
5 dkg apróra vágott étcsokoládé (vagy csokoládé csepp)
3-4 ek. durvára vágott vagy darált dió
3-4 ek. kókuszpehely vagy kókuszreszelék
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a cukrokkal. Majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliát és alaposan elkeverjük.
A szódabikarbónával, sütőporral és sóval elkevert lisztet is hozzáadjuk és alaposan összedolgozzuk.
A végén beleforgatjuk a zabpelyhet, az apróra vágott aszalt gyümölcs darabokat, a csokoládét, a diót és a kókuszt is. Elkeverjük. Ne ijedjünk meg, jó sűrű masszát kapunk majd.
A masszából, sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távol 2,5-3 cm-es golyókat rakunk a tésztamasszából, melyet nedves kézzel óvatosan kicsit ellapogatunk. (Nem kell nagyon, hiszen sütés közben terülni fognak.) Egy tepsire maximum 5-6 kekszet tegyünk a tepsi méretétől függően.
180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Pár percig a tepsin hagyjuk hűlni, majd rácsra szedve teljesen kihűtjük. Pléh dobozban sokáig eltartható.