Egyszerű őszibarackos pitét készítettem amibe belecsempésztem a hűtőben árválkodó mascarponet is. Szuperül illett hozzá.
Őszibarackos mascarpones pite
Hozzávalók 26 cm-es formához:
10 dkg margarin
15 dkg cukor
1 tojás
1,5 dl tej
20 dkg rétesliszt
1 cs. sütőpor
1 citrom reszelt héja
A tetejére:
50 dkg őszibarack (de használhatunk helyette szedret, ribizlit, málnát, sárgabarackot is)
12,5 dkg mascarpone
2 evőkanál porcukor
fahéjas cukor a szóráshoz
Elkészítés:
A puha margarint a cukorral habosra keverjük, hozzákeverjük a tojás sárgáját majd a tejet és a citrom reszelt héját. A lisztet sütőporral elkeverjük, majd a margarinos keverékhez szitáljuk és elkeverjük. Óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérje keményre felvert habját, és tortaformába vagy piteformába simítjuk a tésztát.
A mascarponét elkeverjük 1 evőkanál porcukorral és a tészta tetejére kis halmokat teszünk belőle.
Az őszibarackot felkockázzuk(vagy szeletekre vágjuk) és megpakoljuk vele a sütemény tetejét. Megszórjuk fahéjas cukorral, majd sütőbe téve készre sütjük. Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve, a sütő alsó részén sütve) Légkeveréses sütőben : kb. 180°C. Sütési idő kb. 20-30 perc, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Porcukorral meghintve kínáljuk.