A vörösboros vaddisznó pörkölt egy férfias fogás, melyet nagyobb mennyiségben akár bográcsban is elkészíthetünk. Ritkán készül nálam vadhúsból étel, ez egy különleges alkalom volt.
Vörösboros vaddisznópörkölt
Hozzávalók 4 főre:
1 kg vaddisznó comb vagy lábszár
2 közepes vöröshagyma
6 evőkanál olaj vagy 8 dkg sertészsír
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
2 dl vörösbor
3-4 szem borókabogyó
1 paprika
1 paradicsom
1 evőkanál sűrített paradicsom
8 dkg füstölt szalonna
1 kiskanál pirospaprika
1 kis darabka fahéj (elhagyható)
A köret:
főtt burgonya
Elkészítés:
A húst vágjuk fel kockákra. A hagymát aprítsuk fel,a szalonnát vágjuk kockákra.
Dinszteljük meg a felkockázott szalonnát és a hagymát a zsiradékon egy kevés sóval. Adjuk hozzá a felaprított (vagy zúzott) fokhagymát, a felszeletelt paprikát és a paradicsomot
Ha megfonnyadtak a zöldségek, szórjuk meg a fűszerekkel, majd rakjuk rá a húst. Keverjük el, majd ha picit megpirult, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és öntsük fel kevés vízzel, hogy ellepje. Dobjuk bele a borókabogyót is, majd ha elfőtt a víz, borral pótoljuk, és fedő alatt puhára főzzük.
Ízlés szerint egy csipet fahéjjal is megbolondíthatjuk. (Én is féltem tőle, de tettem bele, és nem rontotta el)
Főtt burgonyával és uborkasalátával kínáljuk.
Ízlés szerint fűszerezzük, akár kakukkfüvet, majorannát is használhatunk hozzá.