Omlós pisztáciás-narancsos kiflik remekül eltarthatóak süteményes dobozban és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Egy bögre tea vagy kávé mellé, de akár adventi vendégváró süteménynek is tökéletes.
Pisztáciás-narancsos kiflik
Hozzávalók (kb. 30-35 darabhoz)
A tésztához:
25 dkg puha vaj (vagy margarin)
15 dkg porcukor
1 csipet só
1 narancs reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
30 dkg liszt
5 dkg pisztácia (darálva)
7 dkg étkezési keményítő
1/2 tk. sütőpor
A díszítéshez: (opcionális)
5 dkg csokoládé
pisztácia
Elkészítés:
A puha vajat tegyük egy tálba és a porcukorral, a vaníliás cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá az egész tojást, a sárgáját, a reszelt narancshéjat és keverjük el alaposan.
A lisztet vegyítsük el a keményítővel, a pisztáciával, a csipet sóval, és a sütőporral, majd szitáljuk a masszába és keverjük össze. A tészta masszát csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe 30 percre.
A lehűlt és megdermedt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk 5-6 mm vastagra, majd hold vagy kifli kiszúróval szaggassuk ki és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe ahol 10-12 perc alatt megsülnek. Vegyük ki a megsült süteményt és a tepsin hagyjuk kihűlni.
Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, töltsük egy zacskóba, majd csücskét kivágva díszítsük vele a sütemények tetejét. Ízlés szerint a még olvadt csokiba pisztáciát is szórhatunk.
Ha a csokoládé megszilárdult, az omlós vaníliás holdakat pléh dobozba tesszük ahol 2 hétig biztosan eltartható.