Más néven húsgombócok krumpli börtönben 🙂
Egy receptvideóban láttam, de besamelmártás helyett főzőtejszínnel készítettem illetve sokkal több sajttal. A húsgolyók fűszerezése ízlés szerint változhat, borsikafű, rozmaring, kakukkfű vagy bármi amit szerettek.
Fűszeres húsgombócok sajttal és burgonyával
Hozzávalók 4 főre:
6 db nagyobb burgonya
50 dkg darált hús (sertés)
1 fej vöröshagyma
1 db tojás
1 csokor petrezselyem
1 kk. pirospaprika
1 tk. só (ízlés szerint)
bors (ízlés szerint)
1 gerezd fokhagyma
A tetejére:
200 ml főzőkrém vagy főzőtejszín.
15 dkg reszelt sajt
A tálaláshoz:
tejföl
Elkészítés:
A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük. Még melegen lehúzzuk a héját majd ha kihűlt kb 1 cm-es szeletekre felvágjuk. Egy hőálló edény aljába leteszünk a szeletekből egy sort.
A húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet, a zúzott fokhagymát, a tojást, a pirospaprikát és sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük majd 3-4 cm-es golyókat formázunk belőle. (ízlés szerint egyéb zöld fűszerekkel is ízesíthetjük)
A tálba lévő burgonyaszeletek tetejére sorakoztatjuk őket, majd minden gombóc közé és a tál szélére körbe burgonyaszeleteket teszünk. A tetejét sózzuk és borsozzuk.
A gombócokat meglocsoljuk főzőkrémmel, vagy főzőtejszínnel és megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Tejföllel a tetején, friss salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.