Fantasztikusan puha, omlós, a reszelt citromhéjtól isteni az illata. A csokis linzer, finom házi sárgabaracklekvárral töltve a karácsonyi vagy a húsvéti sütik közé is tökéletesen illik.
Csokis linzer
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg margarin (vagy vaj)
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
A töltelékbe:
10-15 dkg baracklekvár
A díszítéshez:
5 dkg csokoládé
cukorgyöngy (elhagyható)
Elkészítés:
A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint ( vagy a vajat), és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Majd a tojássárgát, a porcukrot és a reszelt citromhéjat is hozzáadva összegyúrjuk gyorsan, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a margarin. Gombóccá formáljuk, és fóliába csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, hullámos szélű kiszúróval 3-5 cm átmérőjű lapocskákat szúrunk ki belőle.
Sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük a kiszúrt tésztát, és 180 fokos előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Sárgabaracklekvárral párosával összeragasztjuk, majd egy tálcára vagy sütőrácsra sorakoztatjuk őket.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd egy zacskóba töltjük aminek a csücskét kivágjuk. Tetszés szerint díszítjük az olvasztott csokoládéval és cukorgyönggyel a linzerek tetejét. Miután a csokoládé megszáradt pléhdobozba sorakoztatjuk és fogyasztásig ott tároljuk.